Είναι απίστευτα πιο δύσκολες στη παραγωγή και έχουν σημαντικά μικρότερο κοινό από τις τυπικές 3d animated ταινίες. Είναι λοιπόν να απορείς πόσο μαζοχισμό αλλά και μεράκι μπορεί να κρύβει κάποιος για να εργαστεί πάνω σε μια stop-motion animated ταινία, αλλά γι αυτό ακριβώς και τις λατρεύουμε. Το νέο δημιούργημα της Laika είναι εδώ και έχει τίτλο The Boxtrolls.

 

Η ταινία μας ταξιδεύει στη βρετανική πόλη του  Cheesebridge, μια πόλη που φημίζεται και λατρεύει τα τυριά της. Στους υπονόμους της όμως ζουν κάτι περίεργα πλασματάκια, τα boxtrolls, που οι κάτοικοι της πόλης φοβούνται και τρέμουν, ειδικά μετά από την απαγωγή ενός μωρού που συνέβη πριν μερικά χρόνια. Ο εξολοθρευτής Archibald Snatcher κάνει συμφωνία με τον δήμαρχο της πόλης ότι αν καταφέρει να σκοτώσει και το τελευταίο boxtroll, θα του δώσει μια θέση στο συμβούλιο, και μαζί με τα τσιράκια του τα κυνηγάει ανελέητα. Τα boxtrolls όμως, εκτός από μικροκλέφτες, αφού κάθε βράδυ βγαίνουν στους δρόμους και “δανείζονται” ότι χρειάζονται, είναι καλοκάγαθα, ντροπαλά και ελαφρόμυαλα πλάσματα που δεν έχουν κάνει ποτέ κακό. Μαζί τους ζει και ένα αγόρι, ο Eggs ο οποίος όταν η κατάσταση φτάνει στο απροχώρητο αποφασίζει να λάβει δράση και να σώσει τα boxtrolls από τον διαβολικό Snatcher και τα σχέδιά του.



Η ταινία βασίζεται στο παιδικό εικονογραφημένο μυθιστόρημα του Alan Snow, Here Be Monsters που κυκλοφόρησε το 2005. Με την ιστορία να είναι προφανώς πλημμυρισμένη από διδακτικά νοήματα, χωρίς αυτά όμως να σου πιέζονται με το στανιό στον εγκέφαλο, το The Boxtrolls καταφέρνει να διατηρήσει μια πολύ καλή ισορροπία ανάμεσα στις σκηνές δράσης, οι οποίες κακά τα ψέματα δε θα πουν και πολλά στις λίγο μεγαλύτερες ηλικίες, και στην εγκάρδια γλυκύτητα των μικρών τρολς, τα οποία σίγουρα αποτελούν το μεγαλύτερο ατού της.




Τεχνικά η Laika κάνει και πάλι το θαύμα της, με τη παραγωγή να ξεχειλίζει ποιότητα αν και δε λείπουν κάποιες ανισότητες, με κάποια σημεία της να είναι κατασκευασμένα σα να βγήκαν από τη φαντασία του Dahl και κάποια να δείχνουν ότι ήθελαν λίγη ακόμη δουλειά. Πολύ καλή δουλειά έγινε και στους ανθρώπινους χαρακτήρες ειδικά των παιδιών, με την επιλογή να μη τους φτιάξουν γλυκανάλατους και πανέμορφους αλλά αρκετά “ελαττωματικούς”, τόσο στο χαρακτήρα όσο και στη φυσιογνωμία.

 

Χωρίς να αποτελεί κάτι επαναστατικό, το The Boxtrolls είναι μια πολύ ευχάριστη προσθήκη στην όχι ιδιαίτερα πλούσια φιλμοθήκη των stop-motion animated ταινιών, που αξίζει να δουν όλοι οι φίλοι του είδους.


6/10



Αλέξανδρος Κυριαζής

 Για το City Portal Salute Salonica


ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΣΑΣ ΣΤΟ CITY PORTAL - ΟΔΗΓΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ SALUTE SALONICA

Δημοσίευση σχολίου