Κανόνας #3: Απαγορεύεται να αγαπήσεις.



Αλήθεια, μέχρι πριν λίγες εβδομάδες που η Odeon προσέθεσε τη ταινία στο καλεντάρι της, δεν είχα ξαναματακούσει για το Jack et la Mecanique du Coeur (ή The Boy with the Cuckoo-Clock Heart αν προτιμάτε). Παρότι το όνομα που ξεχωρίζει ανάμεσα στους συντελεστές του είναι ο Luc Besson στη θέση του παραγωγού, ο άνθρωπος κλειδί της ταινίας είναι ο 40χρονος πολυπράγμων καλλιτέχνης Mathias Malzieu. Αλλά γι’ αυτόν θα τα πούμε παρακάτω…




Εδιμβούργο 1874. Κατά τη διάρκεια της πιο κρύας νύχτας που έχει δει ο κόσμος, γεννιέται ο μικρός Jack. Η μητέρα του τον αφήνει στην Madeleine, μια περίεργη γυναίκα που ζει στην άκρη του γκρεμού και όλοι θεωρούν ως μάγισσα. Η καρδιά του Jack όμως είναι παγωμένη και για να τον σώσει η Madeleine, την αντικαθιστά με ένα ρολόι κούκο. Τρεις οι βασικοί κανόνες που ο μικρός πρέπει να ακολουθεί ώστε το ρολόι να συνεχίσει να λειτουργεί, να μη παίζει με τους δείκτες του, να αποφεύγει της έντονες συγκινήσεις και, το κυριότερο απ’ όλα, να μην ερωτευτεί. Η Madeleine κρατάει τον Jack μέχρι τα 10 του μέσα στον πύργο όμως όταν έρχεται η ώρα για τη πρώτη του βόλτα, η περιέργεια του μικρού αγοριού τον κάνει να ξεχάσει τους κανόνες. Εκεί γνωρίζει τη μικρή Miss Acacia, μια μικρή τραγουδίστρια του δρόμου που του κλέβει τη καρδιά. Για να την βλέπει, πείθει την κηδεμόνα να τον στείλει σχολείο, όμως είναι αργά μιας και Acacia έχει ήδη φύγει, άγνωστο για πού. Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο Jack εντοπίζει τα ίχνη της και ξεκινάει ένα μακρύ και επικίνδυνο ταξίδι για να βρει την αγάπη του, παρότι ξέρει ότι αυτό μπορεί να τον σκοτώσει.



Αν οι νεαρής ηλικίας κεντρικοί χαρακτήρες σας προϊδεάζουν για μια παιδική ταινία, ξανασκεφτείτε το. Το Jack et la Mecanique du Coeur είναι ένα καθαρό ρομαντικό δράμα με λίγα στοιχεία περιπέτειας, ακόμα λιγότερο χιούμορ και πολύ-πολύ μουσική. Ούτε κατά διάνοια μη σκεφτείτε να πάρετε το, μικρότερο των 10 χρονών, ανιψάκι σας για να το δείτε.



Ποιος είναι όμως αυτός ο Mathias Malzieu που προανέφερα; Είναι ο συγγραφέας της ομότιτλης εικονογραφημένης νουβέλας πάνω στην οποία βασίστηκε. Είναι ο leader της μπάντας Dionysos οι οποίοι έγραψαν όλη τη πρωτότυπη μουσική του φιλμ. Είναι ο σεναριογράφος και συν-σκηνοθέτης της ταινίας. Είναι και ο voice actor που δανείζει τη φωνή του στο κεντρικό χαρακτήρα. Ε νομίζω αυτά φτάνουν για να καταλάβετε ότι, λιγότερο ή περισσότερο, για ότι καλό ή κακό μας παρουσιάζει η ταινία, υπαίτιος είναι ο κύριος Malzieu, και είναι πολλά τα καλά, με τα κακά να είναι μεν λίγα αλλά σημαντικά.



Ξεκινώντας με τα θετικά, η αιχμή του δόρατος είναι αναμφισβήτητα τα ιδιότυπα αλλά αδιανόητης ομορφιάς και ποιότητας τρισδιάστατα γραφικά της ταινίας. Οι cgi artists έχει προσέξει και τη παραμικρή λεπτομέρεια, στο πλούσιο περιβάλλον, στους χαρακτήρες που μοιάζουν με πορσελάνινες κούκλες, στο animation που επίτηδες χάνει frames, με το τελικό αποτέλεσμα να είναι πραγματικό αριστούργημα, καλύτερο από πάμπολλες πανάκριβες αμερικάνικες παραγωγές που ξοδεύουν εκατομμύρια για να μας δείξουν ότι μπορούν να κάνουν και την τελευταία τρίχα στη ράχη του γαϊδουριού που φαίνεται στο φόντο να δείχνει αληθοφανή.



Αν και αρχικά, για τον θεατή που δε ξέρει τι να περιμένει, η ιστορία μοιάζει ιδιαίτερα σκοτεινή και ίσως λίγο ζοφερή, στη πορεία, χωρίς αυτή να παρουσιάζει ιδιαίτερη πρωτοτυπία, αποδεικνύεται μια έξοχη ερωτική δραματική ιστορία. Στα θετικά δε μπορούμε να μην αναφερθούμε και στην εντυπωσιακή σκηνοθεσία, με τους Malzieu και Stéphane Berla να εκμεταλλεύονται όσο πιο εντυπωσιακά μπορούν την ελευθερία που τους δίνει το 3d animation σε σχέση με το live-action.



Πριν περάσω στα καθαρά αρνητικά, πρέπει οπωσδήποτε να σχολιάσω το τομέα της μουσικής. Το Jack et la Mecanique du Coeur είναι μιούζικαλ και δεν το κρύβει. Η μουσική και τα τραγούδια παίζουν βασικότατο ρόλο σε όλη του τη διάρκεια με ρόλο τόσο ως βασικός εξελίσσοντας την ιστορία όσο και συνοδευτικό. Η σχεδόν συνεχής παρουσία μουσικών σεκάνς σε συνδυασμό με τη σκοτεινή ατμόσφαιρα θυμίζει ιδιαίτερα το Sweeney Todd, μπορεί όχι σε τόσο μεγάλη συχνότητα, αλλά σίγουρα ο Malzieu είναι βαθειά επηρεασμένος από το έργο του Tim Burton, και όχι μόνο σε αυτόν τον τομέα. Το πρόβλημα είναι ότι αυτές οι σεκάνς είναι ευχή και κατάρα για τη ταινία, μιας και η μεγάλη συχνότητά τους και η ιδιαίτερα άνιση ποιότητά τους καταφέρνουν να μας παρουσιάζουν σχεδόν εναλλάξ, πανέμορφα εμπνευσμένες και απίστευτα κουραστικά σκηνές, σαν ένα τρενάκι ενθουσιασμού και απογοήτευσης.


Στα καθαρά αρνητικά εντοπίζονται μόνο οι μέτριες φωνητικές ερμηνείες των ηθοποιών και το αρκετά πλατειάζων μοντάζ που δίνει στο φιλμ περίπου δέκα-δεκαπέντε λεπτά επιπλέον διάρκειας.
Δε θα μπορέσετε να αντισταθείτε στον σουρεαλιστικό steampunk goth κόσμο της ταινίας. Θα ερωτευτείτε τους πανέμορφα σχεδιασμένους και εκκεντρικούς χαρακτήρες. Θα συγκινηθείτε με την τραγική ιστορία. Αλλά πραγματικά δε ξέρω ποιο θα είναι το τελικό πρόσημο όσον αφορά το μουσικό κομμάτι, με τον ενθουσιασμό και την απογοήτευση να χορεύουν γαϊτανάκι, με τη δεύτερη μάλλον να υπερισχύει στα σημεία. Το Jack et la Mecanique du Coeur είναι μια ταινία από την οποία το μόνο που λείπει είναι η αυτοσυγκράτηση των δημιουργών της, η οποία όμως δε φτάνει για να καταστρέψει τη πραγματική της ομορφιά.

6,5/10


 Αλέξανδρος Κυριαζής

Αποκλειστικά για το  
City Portal Salute Salonica  

http://www.salutesalonica.gr 

Τώρα αποκτήστε δωρεάν για πάντα την κάρτα μέλους του Salute Salonica και κερδίζετε συνεχώς ευκαιρίες αγορών απο καταξιωμένους επιχειρηματίες !!!

Ηδη η πρώτη μείωση τιμών σε νέα 3μηνα και 6μηνα συμβόλαια ασφάλισης αυτοκινήτων κατα 10% για τα μέλη μας είναι γεγονός !!!


http://www.salutesalonica.gr/Article.aspx?artclId=775



Δημοσίευση σχολίου