ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΟΙ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΤΟΥ 2013 
* ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

 26,8 εκατ. θα διατεθούν φέτος σε υγεία, παιδεία και εργασία


Μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2015 έχουν προθεσμία οι φορολογούμενοι για να δηλώσουν στο νέο ηλεκτρονικό έντυπο Ε9 (στο taxisnet) τις μεταβολές που επήλθαν στο χρονικό διάστημα από 1/1/2014 έως 30/11/2014. Ειδικά δε οι μεταβολές που θα γίνουν τον μήνα Δεκέμβριο του 2014, θα πρέπει να δηλωθούν τον Ιανουάριο του 2015 και μέσα σε 30 ημέρες από την πραγματοποίηση της ηλεκτρονικής συναλλαγής. 

 Το ηλεκτρονικό σύστημα για τη δήλωση των φετινών μεταβολών θα ανοίξει μέσα στον Οκτώβριο για διορθώσεις στην ακίνητη περιουσία το 2013, ενώ για διορθώσεις που αφορούν στο 2014 μέχρι και Νοέμβριο θα ανοίξει τον Δεκέμβριο. Ειδικά δε οι μεταβολές που θα γίνουν τον μήνα Δεκέμβριο, θα πρέπει να δηλωθούν τον Ιανουάριο και μέσα σε 30 ημέρες από την πραγματοποίηση της ηλεκτρονικής συναλλαγής.
 
Αλλαγές ως προς τα στοιχεία που ζητούνται μέσω του εντύπου δεν υπάρχουν στο φετινό έντυπο Ε9. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η δήλωση στοιχείων ακινήτων υποβάλλεται αποκλειστικά μέσω Διαδικτύου. Χειρόγραφα υποβάλλεται αποκλειστικά στις εξής περιπτώσεις: 

1. Οταν ο υπόχρεος σε δήλωση έχει αποβιώσει.
2. Οταν το υπόχρεο σε δήλωση νομικό πρόσωπο έχει διακόψει τις εργασίες του κατά την ημερομηνία υποβολής της. 

Εν τω μεταξύ έως τις 2 Φεβρουαρίου 2015 πήρε παράταση η προθεσμία υποβολής των τριμηνιαίων καταστάσεων πελατών - προμηθευτών του πρώτου, δευτέρου και τρίτου τριμήνου του ημερολογιακού έτους 2014, σύμφωνα με απόφαση της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου. 

Υπενθυμίζεται ότι οι συγκεντρωτικές καταστάσεις ημερολογιακού έτους 2013 θα πρέπει να υποβληθούν έως το τέλος Δεκεμβρίου. 

Υποχρέωση υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων έχουν: 

* Οι φορολογούμενοι που έχουν υποχρέωση υποβολής περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ (με απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία), αγρότες κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ (φυσικά πρόσωπα), αγρότες ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ (φυσικά πρόσωπα, αλλά μόνο για τα τιμολόγια πώλησης που τυχόν εκδίδουν οι ίδιοι για το σύνολο της παραγωγής τους), καθώς και μη υπόχρεοι υποβολής περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ (ανεξαρτήτως κατηγορίας βιβλίων, Δημόσιο και ΝΠΔΔ). 

* Επίσης, οι συγκεντρωτικές καταστάσεις προμηθευτών (έξοδα) θα υποβληθούν από όσους φορολογουμένους έχουν υποχρέωση υποβολής περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ (με διπλογραφικά ή απλογραφικά βιβλία). Για αγρότες και φορολογουμένους χωρίς υποχρέωση υποβολής περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ (ανεξαρτήτως κατηγορίας βιβλίων), Δημόσιο και ΝΠΔΔ η συγκεντρωτική κατάσταση εξόδων θα υποβληθεί σε ετήσια βάση έως τις 2 Φεβρουαρίου 2015. 

***
Με τα κλεμμένα φασούλια γεμίζει το σακούλι
 
Επιστροφή στην κοινωνία των «κλεμμένων» τα οποία προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες κατά του Δημοσίου ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, μέχρι σήμερα στον ειδικό λογαριασμό που έχει ανοίξει το Δημόσιο στην Τράπεζα της Ελλάδος έχουν μπει 34,3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 2013 εισπράχτηκαν τα 7,5 εκατ. και το 2014 τα υπόλοιπα 26,8 εκατ. ευρώ. 

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι τα χρήματα που έχουν κατατεθεί στον ειδικό λογαριασμό θα κατευθυνθούν σε δράσεις που αφορούν την Παιδεία, την Υγεία, και την Εργασία. 

Συγκεκριμένα: 

* Ποσό ύψους 9 εκατ. ευρώ διατίθεται στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Αναλυτικά:
- 4,14 εκατ. ευρώ για επιχορήγηση ΑΕΙ (κάλυψη δαπανών λειτουργίας των ΑΕΙ και των πανεπιστημιακών νοσοκομείων Αιγινήτειο και Αρεταίειο καθώς και προμήθεια καυσίμων θέρμανσης).
- 1,6 εκατ. ευρώ για επιχορήγηση ΤΕΙ (κάλυψη δαπανών λειτουργίας των ΤΕΙ και προμήθεια καυσίμων θέρμανσης).
- 2 εκατ. ευρώ για ενίσχυση ΑΕΙ και ΤΕΙ για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών σίτισης των φοιτητών.
- 1 εκατ. ευρώ για ενίσχυση των Ερευνητικών και Επιστημονικών Ιδρυμάτων.
- 260.000 ευρώ για ενίσχυση της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης καθώς και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών. 

* Ποσό ύψους 8,9 εκατ. ευρώ διατίθεται στο υπουργείο Υγείας, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση του ΟΚΑΝΑ, προκειμένου να εξοφληθούν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του σε τρίτους και σε ασφαλιστικά ταμεία καθώς και για την αγορά φαρμακευτικού-υγειονομικού υλικού και αναλωσίμων. 

* Ποσό ύψους 8,9 εκατ. ευρώ διατίθεται στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για κάλυψη δαπανών μετακίνησης ατόμων ειδικών κατηγοριών (πολύτεκνοι, υπερήλικες κ.λπ.).
Από την ημερομηνία διάθεσής τους, αυτά τα ποσά θα πρέπει να απορροφηθούν εντός τριμήνου. 

http://www.enet.gr 

Δημοσίευση σχολίου